Diamanten uit de mijn of diamanten door mensen gemaakt
Diamanten in die uit een mijn komen zijn miljoenen jaren geleden diep in de aardkorst gevormd uit zuivere koolstof. Dit vond plaats onder hoge druk en hoge temperatuur. Daarna hebben ze miljoenen jaren liggen wachten totdat ze na een vulkaanuitbarsting naar boven kwamen en gevonden werden door de mens.
Diamanten die door de mensen gemaakt zijn, worden in machines gemaakt van dezelfde koolstof als in de natuur, ook onder hoge druk en met hoge temperatuur. Ze zijn door ervaren diamantairs zonder speciale apparatuur, niet te onderscheiden van diamanten die uit de grond komen. Ze hebben precies dezelfde eigenschappen als diamanten die in de grond gevonden worden, zoals hardheid, schittering, kleuren en ook insluitsels. Ze mogen dus ook gewoon diamant genoemd worden, in tegenstelling tot simulaties als Moisanite, Zirkonia, Swarowski en glas.
Er zijn verschillende benamingen voor zoals lab grown, man made, lab diamonds, lab created diamonds en nog veel meer.
Al sinds bekend is (eind 18e eeuw) dat diamanten uit koolstof bestaan probeert men ze na te maken. In de jaren rond 1950 is dit gelukt, men kon een heel klein diamantje maken (0.15 mm) van een kwaliteit die niet geschikt is voor sieraden, maar wel voor de industrie. De industrie gebruikt diamanten vanwege de hardheid om te verwerken in boren, glassnijders, zagen waarmee beton en asfalt gezaagd wordt. Sinds de jaren 80 is het mogelijk diamanten op een commerciële manier te vervaardigen, met een dusdanig hoge kwaliteit dat ze geschikt zijn om in sieraden te zetten.
Milieuvriendelijk en duurzaam
Voor de diamanten die door de mensen gemaakt worden hoeft men geen grote gaten in de aardkorst te maken en tonnen aarde en rotsblokken te versjouwen en te verpulveren om een heel klein beetje diamant te kunnen winnen. Er zijn geen mijnwerkers nodig die onder slechte omstandigheden hun zware werk moeten doen. Van het geld wat met de diamanten verdient wordt worden geen wapens gekocht door corrupte militante regeringsleiders.
De moderne fabrieken om diamanten te maken (onder andere die van de acteur Leonardo di Caprio) zijn klimaatneutraal.
Als klap op de vuurpijl, zijn diamanten die door mensen gemaakt zijn ook nog eens goedkoper dan diamanten die uit de aardkorst komen.
Net als de diamanten die uit de natuur komen moeten de diamanten die door mensen gemaakt zijn ook nog geslepen worden. Daarbij is de Briljant vorm het meest gewaardeerd.Voor alle duidelijkheid:
Wat is het verschil tussen een diamant en een briljant?
Diamant is de grondstof en bestaat uit koolstof (C). Het is het hardste materiaal wat in de natuur voorkomt en kan alleen geslepen en gepolijst worden met diamant. Briljant is de meest voorkomende slijpvorm waarin de diamant wordt geslepen. Met 58 vlakken die facetten genoemd worden geeft deze slijpvorm de mooiste schittering aan de diamant.